Při kancelářské práci se v dnešní době bez práce na počítači neobejdeme. Stále častěji se při ní uchylujeme do strnulé polohy těla, ve které přetrváváme osm, deset, nebo i dvanáct hodin denně. Ne každý má přitom v zaměstnání možnost vstát ze židle a v pravidelných pauzách se několikrát denně projít nebo se protáhnout. Několikaleté sezení u počítače se pak může lehce podepsat na pohybových návycích člověka a následně se projevit bolestí pohybového aparátu. Které bolestivé stavy nás v důsledku tohoto, ale i jiných typů sedavého povolání, nejvíce trápí?


Bolesti krční páteře

Krční páteř je jednou z nejvíce namáhaných částí našeho těla. Stereotypní zatěžování při dlouhém sedu nutí krční páteř a hlavu k neustálému předklonu, proto je krční páteř vystavovaná nepřirozenému zatížení. Po delším přetížení se nejprve ozývají mírné bolesti v oblasti krku, tedy v místě trapézových svalů nebo svalů, které se upínají k lebce. Bolesti se dále mohou šířit až do hlavy, ramenou nebo i na hrudník. Po několika letech tento stav obvykle vyústí v trvalé bolesti, kterých se zbavíme až pravidelnou kvalitní fyzioterapií. Problémy v oblasti krční páteře se mohou projevit jako migréna, hučení v uších, motání hlavy, pocit blokády krční a hrudní páteře, ale i žeber. 


Tenisový nebo golfový loket

Jedním z nejčastějších problémů, se kterými navštěvují pracovníci "z kanceláře" lékaře a fyzioterapeuta je tzv. epikondylitida v oblasti lokte neboli tenisový či golfový loket. Jedná se o zánětlivé onemocnění šlachových úponů na vnitřní nebo vnější straně lokte. Podle umístění se rozlišují na tenisový, který je na vnější straně, a golfový, který je na vnitřní straně. Bolest pak pacient cítí buď při dotyku úponů svalů, nebo při pohybu v loketním kloubu. Bolest se dále může šířit nahoru k ramennímu kloubu či dolů, do celého předloktí. Je-li bolest dlouhodobá (chronická), významně omezuje pacienta při práci a může podvědomě měnit pohybové stereotypy. Nejčastější příčinou bývá sedavé zaměstnání nebo přetížení při opakované fyzické práci. 


Syndrom karpálního tunelu

Syndrom karpálního tunelu vzniká dlouhodobým stlačením tzv. nervus medianus, což je středový nerv v oblasti karpálního tunelu. Následkem utlačeného nervu vzniká zánět v oblasti zápěstí. Pacient cítí bolest, nebo má pocity mravenčení až brnění. Útlak často vzniká na základě opakované stereotypní práce, například při práci s myší, kdy dojde k přetížení šlach v oblasti předloktí. Pokud se útlak nervu dlouhodobě neřeší, nedokrvení nervu může být nevratné.


Bolest bederní páteře

Bolesti zad jsou jednou z nejčastějších příčin pracovní neschopnosti. Mohou se projevit při nadměrné fyzické aktivitě nebo naopak při častém sezení, kdy se bolest postupně kumuluje, až vyústí v chronický stav. Při práci na počítači se dostáváme do typické pozice v předklonu bederní, hrudní, ale i krční páteře. Hlava se typicky dostává do předsunu, což postavení páteře ještě zhorší. Hlava totiž vyvažuje nesprávné postavení ve všech úsecích páteře. Na základě těchto bolestí může dojít ke strukturálnímu poškození, tedy například k výhřezu ploténky. Proto je třeba mít na mysli, že bederní páteř by v sedě měla lehce prohnutá. Pomoci si můžeme lehkým vypodložením bederní páteře polštářkem a nesmíme přitom zapomínat na stabilní oporu nohou o zem.


Bolest v oblasti křížové kosti neboli SI skloubení

Při sedavém zaměstnání jsou bolesti v křížové oblasti nejčastěji způsobeny asymetrickým postavením dolních končetin, tedy zejména pozicí překřížení nohy přes nohu, nebo nohou zasunutých pod židlí. Později může vzniknout tzv. blokáda SI neboli sakroiliakálního skloubení ("esíčka"), nebo častěji zřetězené svalové napětí v oblasti hýždě, které napodobuje pravou blokádu SI skloubení. Klienti si pak stěžují na ostrou bolest v oblasti hýždě s vyzařováním do stehna, někdy až ke koleni. Pacient nemůže najít polohu v sedě a stále si přesedává, zhoršení může nastat při vstávání ze sedu nebo během chůze. Někteří pacienti si po dlouhém sezení na tvrdé podložce stěžují na bolest sedacích hrbolů, která může být způsobena přiškrcením sedacího nervu. 


Pracujete v kanceláři za počítačem? Dejte na naše snadná doporučení!

Přibližně po hodině sezení bychom si měli dopřát menší pauzu kvůli změně pohybového stereotypu. Zaměřte se na následující:

Vydejte se na procházku – ať již  do vedlejší kanceláře nebo na toaletu

• Vytvořte si itinerář "delší" procházky na oběd, máte-li možnost

• "Pochodujte" při telefonování

• Střídejte polohu sedu a stoje u počítače, pokud je k tomu u vás přizpůsobeno pracoviště

• Myslete na aktivaci bráničního dýchání (soustřeďte se na dech do spodního trupu)

• Myslete na správnou ergonomii sedu – několikrát za hodinu si připomeňte, jak se správně srovnat v sedě (jak na to, čtěte v našem článku zde)


S vašimi obtížemi pohybového aparátu, a to nejen v důsledku sedavého zaměstnání, vám rádi pomůžeme. Objednejte se do EuroPainClinics Fyzio vyplněním a odesláním formuláře bezplatné eFyzio-konzultace. Vaše obtíže co nejdříve pečlivě posoudíme a navrhneme nejvhodnější způsob vaší terapie.

Text: Mgr. Eliška Uhlířová, fyzioterapeut EuroPainClinics Fyzio Hradec Králové

Bezplatná online eFyzio-konzultace

Objednejte se na naše pracoviště fyzioterapie EuroPainClinics Fyzio Brno, Hradec Králové a Olomouc vyplněním a odesláním formuláře bezplatné eFyzio-konzultace. Vaše obtíže pohybového aparátu budou posouzeny našimi specialisty a na základě toho vám navrhneme nejvhodnější způsob vaší terapie a termín vaší návštěvy.

EuroPainClinics Fyzioterapie eFyzio-konzultaceBezplatná eFyzio-konzultace s fyzioterapeutem

EuroPainClinics FyzioterapieŠetří váš čas

EuroPainClinics FyzioterapieŠetří vaše peníze

Blog

Přijmeme do týmu: Fyzioterapeut Hradec Králové
15.05.2024

Přijmeme do týmu: Fyzioterapeut Hradec Králové

Pro naše pracoviště specializované fyzioterapie EuroPainClinics Fyzio Hradec Králové přijmeme nového kolegu či kolegyni na pozici FYZIOTERAPEUT / FYZIOTER...
Zobrazit
10 TOP důvodů, proč zvolit fyzioterapii
18.04.2024

10 TOP důvodů, proč zvolit fyzioterapii

Fyzioterapii vyhledáváme nejčastěji v situacích, kdy se zotavujeme po úraze, operaci, nebo nás trápí chronická bolest. Zajímat by nás však rozhodně měla i z hlediska prevence, protože ben...
Zobrazit
Kdy pomáhá viscerální terapie
11.04.2024

Kdy pomáhá viscerální terapie

Viscerální terapie, známá také jako viscerální manipulace, je terapeutická metoda, která se zaměřuje na manipulaci vnitřních orgánů, aby obnovila jejich...
Zobrazit