Fyzioterapii vyhledáváme nejčastěji v situacích, kdy se zotavujeme po úraze, operaci, nebo nás trápí chronická bolest. Zajímat by nás však rozhodně měla i z hlediska prevence, protože benefity, které přináší, jsou více než přesvědčivé. Někdy se projevuje tendence fyzioterapii opomíjet, brát ji jako něco druhotného, co zase až tolik nepotřebujeme. Jak tomu tedy je? Pro které pozitivní účinky si fyzioterapie zaslouží, abychom ji považovali za součást svého životního stylu a péče o své zdraví? Podívejme se na to!

1. Mít svoji bolest co nejvíce pod kontrolou

fyzioterapie

Bolest je mnohostranná, a ne každá bolest vzniká stejně. Člověk se často cítí dezorientovaně, protože neví, co přesně ho vlastně bolí a proč. Kvalifikovaní fyzioterapeuti aktivně používají kombinaci diagnostiky a terapeutických technik, které vedou ke snížení bolesti a celkovému zlepšení stavu pohybového aparátu. Míra vaší bolesti by se měla snižovat postupně s tím, jak se postižené tkáně hojí a váš centrální nervový systém se zklidňuje.

2. Získat sílu pro své svaly a klouby

fyzioterapie

Fyzioterapie zahrnuje často cvičební terapii ve formě individualizovaných cvičebních programů, které jsou kvalifikovaní fyzioterapeuti schopni sestavit přesně na míru pacientovi, jeho fyzické kondici a schopnostem. Správné a důsledné cvičení pomůže zlepšit funkci a sílu vašich svalů a kloubů, ale například i hustotu kostí, což je důležité například i jako prevence osteoporózy, a pro kardiovaskulární zdraví (správnou funkci vašeho srdce a oběhového systému).

3. Rychle se zotavit po operaci

fyzioterapie

Fyzioterapie využívá různé formy a způsoby napomáhající předoperační i pooperační rehabilitaci a zvládání bolesti a nepohody, které s operací, jako náročným zásahem do organismu, přirozeně souvisejí. Pokud si se svým fyzioterapeutem stanovíte konkrétní cíle a důkladně promyslíte všechny kroky vaší léčby, vaše rehabilitace bude na správné cestě a vy budete mít jasnou představu a zároveň motivaci, na čem je třeba pracovat.

4. Být opět fit, tak jako před zraněním

fyzioterapie

Váš návrat k aktivitě před zraněním bude záviset nejen na typu zranění, ale bezpochyby i na kondici, kterou jste před úrazem měli. Fyzioterapeuti proto na vaše zranění pohlížejí z mnoha úhlů, aby vás „dostali“ bezpečně, rychle a efektivně co nejvíce zpět na původní úroveň, zároveň bez rizika výskytu opětovného zranění nebo zhoršení stavu.

5. Vyhnout se co možná nejvíce lékům

fyzioterapie

Fyzioterapeuti kombinují cvičební terapii, manuální techniky a postupy a různé léčebné přístrojové modality tak, aby se co nejvíce snížila vaše spotřeba užívání léků (u některých pacientů jde mnohdy až o závislost na lécích), a vy jste se tak mohli zaměřit na zdravější a produktivnější způsob zotavení.

6. Poznat díky diagnostice, co přesně trápí

fyzioterapie

Pacienty často frustruje to, že neví, co jejich bolest nebo fyzickou nepohodu vlastně způsobuje. Problémem bývá mnohdy nepřesná diagnóza. Kvalifikovaní fyzioterapeuti provedou komplexní vyhodnocení a posouzení vašeho stavu v rámci diagnostiky ihned na začátku, aby určili základní příčiny vaší bolesti.

7. Zlepšit kondici či sportovní výkon

fyzioterapie

Sportovci, kteří chtějí podat lepší výkon, nebo aktivní lidé, kteří si přejí zvýšit svou fyzickou kondici, často vyhledávají sportovní fyzioterapii jako způsob, jak maximálně využít svůj výkonnostní potenciál. Fyzioterapeuti a fyziotrenéři ovládají a rádi vám představí různé strategie ke zlepšení funkčnosti a síly těla s ohledem na konkrétní sport, kterému se věnujete.

8. Cítit se dobře po těle i na duši

fyzioterapie

Mezi duševním a fyzickým zdravím existuje silné propojení. Každý, kdo zažil fyzickou bolest a strádání, ví, jaký dopad má tento stav na emocionální a duševní pohodu. Fyzioterapie pomáhá zlepšit vaše fyzické zdraví tak, abyste mohli bez bolesti opět naplno žít plnohodnotný a aktivní život.

9. Vyhnout se operaci či pooperačním komplikacím

fyzioterapie

Operace nemusí být nutná, pokud vám fyzioterapie pomůže odstranit bolest nebo vyléčit zranění. A i když je chirurgický či intervenční zákrok potřebný, můžete využít předoperační fyzioterapii. Vaše zotavení po operaci bude rychlejší, pokud budete před operací silnější a v lepší fyzické kondici.

10. Zlepšit svůj pohyb a rovnováhu

fyzioterapie

Fyzioterapie zahrnuje protahovací a posilovací cvičení, která pomáhají obnovit vaši schopnost pohybu, udržovat rovnováhu a stabilitu a předcházet pádům či jiným zraněním. To, že se budete moci díky fyzioterapii lépe pohybovat zvýší vaši sebedůvěru, umožní vám být více nezávislí a užívat si tak bez omezení všech možností fyzického pohybu a radosti ze spokojeného života.


Text: Bc. Ema Hutková, fyzioterapeut EuroPainClinics Fyzio Brno

Bezplatná online eFyzio-konzultace

Objednejte se na naše pracoviště fyzioterapie EuroPainClinics Fyzio Brno, Hradec Králové a Olomouc vyplněním a odesláním formuláře bezplatné eFyzio-konzultace. Vaše obtíže pohybového aparátu budou posouzeny našimi specialisty a na základě toho vám navrhneme nejvhodnější způsob vaší terapie a termín vaší návštěvy.

EuroPainClinics Fyzioterapie eFyzio-konzultaceBezplatná eFyzio-konzultace s fyzioterapeutem

EuroPainClinics FyzioterapieŠetří váš čas

EuroPainClinics FyzioterapieŠetří vaše peníze

Blog

10 TOP důvodů, proč zvolit fyzioterapii
18.04.2024

10 TOP důvodů, proč zvolit fyzioterapii

Fyzioterapii vyhledáváme nejčastěji v situacích, kdy se zotavujeme po úraze, operaci, nebo nás trápí chronická bolest. Zajímat by nás však rozhodně měla i z hlediska prevence, protože ben...
Zobrazit
Kdy pomáhá viscerální terapie
11.04.2024

Kdy pomáhá viscerální terapie

Viscerální terapie, známá také jako viscerální manipulace, je terapeutická metoda, která se zaměřuje na manipulaci vnitřních orgánů, aby obnovila jejich...
Zobrazit
Představujeme vám tvář EuroPainClinics Fyzio Olomouc!
05.04.2024

Představujeme vám tvář EuroPainClinics Fyzio Olomouc!

S úlevou od bolestí a obtížemi pohybového aparátu a k návratu funkčnosti těla do rovnováhy vám pomáháme na novém pracovišti fyzioterapie v Olomouci, kde vám se vší profesionalitou...
Zobrazit