V EuroPainClinics Fyzio obohacujeme portfolio našich služeb stále o nové metody a postupy pro vaši úspěšnou fyzioterapeutickou léčbu. Aktuální novinkou, se kterou se můžete setkat na našem brněnském pracovišti, je americká metoda NKT – Neurokinetic Therapy, která umožňuje poskytnout úlevu od bolesti a problémů pohybového aparátu velmi širokému spektru pacientů se škálou různých potíží. Poznejte, co je jejím principem a kdy tato metoda může pomoci!

Co je jádrem metody NKT

David Weinstock, americký terapeut a autor této vysoce specializované metody, ji pojmenoval Neurokinetic Therapy – The missing link (“Chybějící souvislost”), jak se říká, “ne nadarmo”. Jedná se o unikátní koncept, který hledá a řeší příčinu obtíží. Znamená to, že nezůstává pouze na povrchu problematiky, ale fyzioterapeut opravdu velmi důkladným testováním hledá její zdroj a počátek. Terapie, kterou fyzioterapeut individuálně pro klienta stanoví, pak následně umožňuje konkrétně se zaměřit na zdroj obtíží, a tím efektivně řešit celý problém.

Když svalová nerovnováha “přeroste” v bolest

Každý z nás se již někdy setkal s pojmem svalová dysbalance neboli svalová nerovnováha. Častým původcem bolestí pohybového aparátu jsou právě tyto takzvané svalové kompenzace, které mohou být vyvolány traumatem, přetížením, nesprávným či jednostranným přetěžováním apod. To vše může ovlivnit pohybové centrum mozečku, které spolu s limbickým systémem a kůrou mozkovou řídí pohyb těla a svalové napětí.

V praxi to znamená, že například po zranění dochází ke změně svalového zapojení dané oblasti s cílem zabránit dalšímu zranění či zhoršení stavu. Z tohoto důvodu vznikají tzv. substituční (kompenzační) vzory pohybu, kdy určité svaly svoji aktivitu utlumí, a zároveň jiné se ji snaží nahradit a pracují tak nadměrně. Pokud tento stav není jen přechodnou epizodou, ale svalová nerovnováha přetrvává delší dobu (někdy i roky, desítky let) není divu, že se pro tělo stane neudržitelným stavem a začne svému majiteli vysílat signály v podobě bolesti.

Co je však nejvíce důležité? Bolest, vyvolaná takovýmto mechanismem, se na první pohled absolutně nemusí shodovat s místem počátečního zranění. Naše tělo je geniální nástroj, který však nefunguje jako několik separátně oddělených částí. Je to ucelená jednotka, jeden důmyslný stoj, který jedná a reaguje velmi komplexně. Proto když v našem těle přestane cokoli fungovat, projeví se to v mnoha směrech. Můžeme si to ukázat na příkladu zranění kotníku. Zraněný kotník po sobě může zanechat přesně takový bolestivý syndrom, jaký jsem si popsali, ale následná bolestivost se může projevit v oblasti kolene, kyčle, SI skloubení, zad, atd. Tady všude totiž mohou kompenzační mechanismy pozměnit rozložení svalového zatížení (vytvořit tak svalovou dysbalanci) a snažit se za každou cenu nahradit to, co utlumilo svou funkci právě ve zraněném kotníku.

Jak to probíhá v praxi?

Základem úspěšné terapie je důkladná diagnostika. K odhalení příčiny se v rámci NKT používá protokol založený na svalovém testování, kdy fyzioterapeut hledá abnormálně reagující svaly na těle klienta a zjišťuje jednotlivé vztahy mezi nimi, přičemž vždy vychází ze znalosti funkčních souvislostí. Výsledkem testování by mělo být přesné určení, který sval či která anatomická struktura mají sníženou funkci (jsou takzvaně “inhibovány”) a čím je jejich nečinnost (inaktivita) nahrazována - tzv. “facilitovaný” (přetížený nebo nadměrně pracující) sval či struktura.

Na základně všech zjištěných skutečností fyzioterapeut konkrétní oblast manuálně ošetří a znovu provede svalové testování daných oblastí, které na počátku vykazovaly abnormalitu-odchylku. Tímto zároveň provádí kontrolu úspěšnosti terapie. V mnoha případech je také žádoucí nechat pacienta danou oblast zatížit a sledovat, jestli efekt terapie přetrvává i po zatížení.

Klient odchází domů s konkrétním návodem jak bude postupovat v domácím prostředí. Je instruován o cvicích a četnosti provedení, které je potřeba doma pravidelně provádět pro celkový a dlouhodobý úspěch terapie. Toto cvičení bývá jednoduché, srozumitelné a časově nenáročné. Fyzioterapeut zároveň vše natáčí na video, které pacient má kdykoliv k dispozici, pokud by cokoli pozapomněl nebo si nebyl jistý provedením cviku.

Pro jaké bolestivé stavy je metoda NKT vhodná?

V jakých případech není NKT vhodná:

Zaujala vás nová metoda NKT? Pokud jste klientem našeho pracoviště EuroPainClinics Fyzio Brno, neváhejte se informovat, zda může být vhodná právě pro vás. Veškeré informace vám podá naše kvalifikovaná fyzioterapeutka Bc. Bára Beníršková, která se této diagnostické a léčebné metodě profesionálně věnuje. 

Text: Bc. Bára Beníršková, fyzioterapeut EuroPainClinics Fyzio Brno

Bezplatná online eFyzio-konzultace

Objednejte se na naše pracoviště fyzioterapie EuroPainClinics Fyzio Brno, Hradec Králové a Olomouc vyplněním a odesláním formuláře bezplatné eFyzio-konzultace. Vaše obtíže pohybového aparátu budou posouzeny našimi specialisty a na základě toho vám navrhneme nejvhodnější způsob vaší terapie a termín vaší návštěvy.

EuroPainClinics Fyzioterapie eFyzio-konzultaceBezplatná eFyzio-konzultace s fyzioterapeutem

EuroPainClinics FyzioterapieŠetří váš čas

EuroPainClinics FyzioterapieŠetří vaše peníze

Blog

Přijmeme do týmu: Fyzioterapeut Hradec Králové
15.05.2024

Přijmeme do týmu: Fyzioterapeut Hradec Králové

Pro naše pracoviště specializované fyzioterapie EuroPainClinics Fyzio Hradec Králové přijmeme nového kolegu či kolegyni na pozici FYZIOTERAPEUT / FYZIOTER...
Zobrazit
10 TOP důvodů, proč zvolit fyzioterapii
18.04.2024

10 TOP důvodů, proč zvolit fyzioterapii

Fyzioterapii vyhledáváme nejčastěji v situacích, kdy se zotavujeme po úraze, operaci, nebo nás trápí chronická bolest. Zajímat by nás však rozhodně měla i z hlediska prevence, protože ben...
Zobrazit
Kdy pomáhá viscerální terapie
11.04.2024

Kdy pomáhá viscerální terapie

Viscerální terapie, známá také jako viscerální manipulace, je terapeutická metoda, která se zaměřuje na manipulaci vnitřních orgánů, aby obnovila jejich...
Zobrazit