V období středního a později vyššího věku dochází k mnoha změnám organismu, ať už fyzickým nebo psychickým. Jedním z typických jevů je zpomalení metabolismu (u mužů i u žen), a často dochází i ke změně rozložení tělesné váhy. Nadbytečná váha pak může způsobovat nejrůznější pohybové, ale i vnitřní (interní) potíže.

Nerovnováha mezi nedostatečnou pohybovou aktivitou a úměrným energetickým příjmem může vést ke vzniku zdravotních potíží, které označujeme jako civilizační choroby. Mezi nejčastější patří obezita a diabetes - cukrovka 2. typu.

JAK NA POHYB VE VYŠŠÍM VĚKU

Obecně je vhodné každodenně zařazovat pohybové aktivity s koordinačně-relaxační charakterem, jako je například jóga, pilates nebo tzv. power jóga (spojení klasické jógy s aerobními aktivitami). Tyto typy tzv. kompenzačních cvičení  doplňujeme cvičením aerobním, tedy plaváním, chůzí, Nordic walkingem nebo cyklistikou.

Četnost pohybové aktivity by měla být vždy přizpůsobena aktuálnímu stavu člověka. Ideálně bychom ji měli zařazovat každý den, v ne příliš velké intenzitě. Je však doporučováno „cvičit“ alespoň 3 týdně po dobu 45 až 60 minut. Nesmí se zapomínat na důkladnou kompenzaci (vyrovnání) provedené aktivity.

Mějte vždy na paměti tyto zásady:


Tipy pro každodenní aktivity

Zdatnější jedinci, kteří jsou celoživotně zvyklí na pravidelnou sportovní aktivitu, se nemusejí vzdávat jejich oblíbených aktivit, jako jsou většinou běh, tenis, fotbal, horská turistika, rychlejší jízda na kole. Opět ale platí, že nesmí zapomínat na vhodnou kompenzaci každé takové sportovní aktivity či cvičení. Kompenzací rozumíme již zmíněnou jógu, strečink nebo rekreační plavání.

Nordic walking - začněte chůzí

Čím dál více oblíbený Nordic walking neboli „Severská chůze“ pochází z Norska a spočívá v dynamické chůzi s holemi v přírodě. Velkou výhodou tohoto sportu je zapojení horního trupu a horních končetin do celého pohybu a zároveň odlehčení bederní páteře.

Jaké jsou hlavní principy severské chůze


O vhodné pohybové aktivitě, úměrné vašemu celkovému zdravotnímu stavu, se poraďte se svým lékařem, nebo kdykoliv i s našimi fyzioterapeutkami v EuroPainClinics Fyzio!

Text: Mgr. Eliška Uhlířová, fyzioterapeut EuroPainClinics Fyzio Hradec Králové

Bezplatná online eFyzio-konzultace

Objednejte se na naše pracoviště fyzioterapie EuroPainClinics Fyzio Brno, Hradec Králové a Olomouc vyplněním a odesláním formuláře bezplatné eFyzio-konzultace. Vaše obtíže pohybového aparátu budou posouzeny našimi specialisty a na základě toho vám navrhneme nejvhodnější způsob vaší terapie a termín vaší návštěvy.

EuroPainClinics Fyzioterapie eFyzio-konzultaceBezplatná eFyzio-konzultace s fyzioterapeutem

EuroPainClinics FyzioterapieŠetří váš čas

EuroPainClinics FyzioterapieŠetří vaše peníze

Blog

Vítáme novou posilu týmu EuroPainClinics Fyzio Olomouc!
14.06.2024

Vítáme novou posilu týmu EuroPainClinics Fyzio Olomouc!

V týmu našeho nově otevřeného pracoviště fyzioterapie v Olomouci srdečně vítáme nového kolegu, fyzioterapeuta Bc. Víta Kořínka, který je připraven s maximální zodpovědností a empa...
Zobrazit
Pohybové aktivity pro střední až vyšší věk: Které jsou vhodné?
30.05.2024

Pohybové aktivity pro střední až vyšší věk: Které jsou vhodné?

V období středního a později vyššího věku dochází k mnoha změnám organismu, ať už fyzickým nebo psychickým. Jedním z typických jevů je zpomalení metabolismu (u mužů i u žen), a často doch...
Zobrazit
Přijmeme do týmu: Fyzioterapeut Hradec Králové
15.05.2024

Přijmeme do týmu: Fyzioterapeut Hradec Králové

Pro naše pracoviště specializované fyzioterapie EuroPainClinics Fyzio Hradec Králové přijmeme nového kolegu či kolegyni na pozici FYZIOTERAPEUT / FYZIOTER...
Zobrazit