Lymfatický systém je velmi důležitý pro správné fungování těla jako celku. Hraje významnou roli v transportu živin a v obranných mechanismech těla. Tuto obranyschopnost tvoří lymfatické uzliny, které jsou filtračními jednotkami těla.


Součástí lymfatického systému je lymfatická tekutina neboli míza, tkáňový mok, který se nachází mezi buňkami celého těla. Lymfatické uzliny jsou rozmístěné podél tras lymfatických cév. Na rozdíl od krve není lymfa „pumpována“, ale pohybuje se podle toho, jak jsou při pohybu stlačovány lymfatické cévy stahy okolních svalů. Nesprávnou nebo nedostatečnou transportní funkcí lymfatických cév dochází k nahromadění neboli „městnání“ lymfy a vzniká lymfatický otok – lymfedém. Nejčastěji se tak děje po operacích, úrazech, zhmoždění, ale také při zánětlivých onemocnění, v jejichž důsledku dojde k uzavření lymfatických cest a narušení vstřebávací funkce lymfatických žláz. Lymfa se hromadí na určitém místě, vyvolává zánět a bolest. Otok se může projevit prakticky v kterékoliv části těla, nejvíce jsou však postiženy horní a dolní končetiny. 

Jaké typy lymfedému rozlišujeme

Rozlišují se dva typy lymfedému. Primární lymfedém vzniká v důsledku poruchy vývoje lymfatického systému, může být podmíněn také geneticky. Tento typ otoku vzniká v prstech (na tzv. periferiích) a postupuje směrem výše. Projevit se může již v dětství. Sekundární lymfedém vzniká druhotným poškozením lymfatického systému v důsledku určitého patologického procesu – operace, úrazu, nádoru, záněty či po ozařování. Někdy může být způsoben také užíváním léků, nadváhou, nebo při nadměrné zátěži. Vzniká v místě, kde došlo k postižení lymfatického systému, a postupuje směrem níže.

Jaké jsou příznaky lymfedému?

Lymfedém se rozděluje do několika stádií. V počátku je nebolestivý, bledý a chladný, kůže je suchá, obvykle měkčí a prstem lze vytvořit důlek. Postupně ale dochází k stále většímu hromadění lymfy, která má vysoký obsah proteinů-bílkovin, a dochází k „zatuhnutí“ podkoží. Kůže se ztlušťuje, zvyšuje se tlak pod kůží a tím i bolestivost. Lymfedém mohou doprovázet další projevy jako pocit mravenčení, znecitlivění, mohou se vytvářet kožní plísně, bradavičnaté útvary, dochází k poškození nehtů, nebo k infekční zánětlivé komplikaci – tzv. růži (erysipel). Při neléčení se vytváří trvalý otok a chronický zánět.
Poslední, závěrečné stadium lymfedému, které je již nevratné, se nazývá elefantiáza (sloní noha) a jedná se o trvalý rozsáhlý otok s degenerativními změnami v oblasti, doprovázený omezením hybnosti.

Jak se lymfedém léčí

Neléčení otoků vede k vleklým a bolestivým obtížím, proto je důležitá (mimo prevence) důsledná, komplexní a dlouhodobá léčba, ideálně v propojení aktivní spolupráce pacienta, lékaře a fyzioterapeuta vyškoleného v lymfotechnikách. Při léčbě se využívá manuální nebo přístrojová lymfodrenáž, kompresní bandážování, součástí je pravidelné cvičení, podle zvážení ošetřujícího lékaře s doplněním farmakoterapie. Vzácně se provádí chirurgické zákroky, k odstranění postižené oteklé tkáně nebo vytvoření nových drenážních cest.

Jak podpořit funkci lymfatického systému

HÝBEJTE SE!

Pohyb v jakékoli formě je základem aktivního života. Proto je také pro rozproudění lymfy pohyb základem! Velkou roli hraje chůze, běh, nordic walking nebo jóga. Pokud je člověk ve svalové harmonii, cítí se dobře a nemá žádnou bolest.

SPRÁVNĚ SE STRAVUJTE

Strava je nedílnou součástí správného fungování organismu. Díky ní dochází k podpoře fyziologické detoxikace organismu. Je proto nezbytné podpořit fungování lymfy i zevnitř prostřednictvím pestré a vyvážené stravy.

SVĚŘTE SE DO RUKOU FYZIOTERAPEUTA

K odstranění otoků využíváme v EuroPainClinics Fyzio terapii pomocí reflexních bodů. Při terapii se stimulují neurolymfatické body, které jsou umístěny v blízkosti lymfatických žláz a uzlin na těle, vpředu na hrudníku, zádech, horních a dolních končetinách. Následně dochází k odsunu metabolitů (produkty látkové přeměny) z těla ven, a tím k opětovnému nastolení svalové rovnováhy.

NÁŠ TIP: Trápí vás oteklé, bolavé nohy? Vyzkoušejte adjustační ponožky®!

Speciálně adaptované adjustační ponožky® jsou užitečnou terapeutickou pomůckou pro unavené a bolavé nohy. Udržují nohy a prsty zpevněné, ale zároveň pohyblivé a ohebné. Jejich cílem je zrychlení krevního oběhu a urychlení regenerace nohou, čímž dochází ke snížení bolesti nohou. Ponožky pomáhají uvolnit stres a napětí a dodávají nohám novou energii. Využívat je můžete doma i v práci.

Foto: archiv EuroPainClinics Fyzio

Odborná textová spolupráce: Mgr. Eliška Uhlířová

Pokud vás trápí bolest páteře či pohybového systému, odešlete nám vyplněný formulář bezplatné služby E-Fyzio konzultace. Pokud je fyzioterapie pro vás vhodným řešením, rádi vám navrhneme termín vstupního vyšetření v našich ambulancích v Brně a Hradci Králové.


Bezplatná online eFyzio-konzultace

Objednejte se na naše pracoviště fyzioterapie EuroPainClinics Fyzio Brno, Hradec Králové a Olomouc vyplněním a odesláním formuláře bezplatné eFyzio-konzultace. Vaše obtíže pohybového aparátu budou posouzeny našimi specialisty a na základě toho vám navrhneme nejvhodnější způsob vaší terapie a termín vaší návštěvy.

EuroPainClinics Fyzioterapie eFyzio-konzultaceBezplatná eFyzio-konzultace s fyzioterapeutem

EuroPainClinics FyzioterapieŠetří váš čas

EuroPainClinics FyzioterapieŠetří vaše peníze

Blog

10 TOP důvodů, proč zvolit fyzioterapii
18.04.2024

10 TOP důvodů, proč zvolit fyzioterapii

Fyzioterapii vyhledáváme nejčastěji v situacích, kdy se zotavujeme po úraze, operaci, nebo nás trápí chronická bolest. Zajímat by nás však rozhodně měla i z hlediska prevence, protože ben...
Zobrazit
Kdy pomáhá viscerální terapie
11.04.2024

Kdy pomáhá viscerální terapie

Viscerální terapie, známá také jako viscerální manipulace, je terapeutická metoda, která se zaměřuje na manipulaci vnitřních orgánů, aby obnovila jejich...
Zobrazit
Představujeme vám tvář EuroPainClinics Fyzio Olomouc!
05.04.2024

Představujeme vám tvář EuroPainClinics Fyzio Olomouc!

S úlevou od bolestí a obtížemi pohybového aparátu a k návratu funkčnosti těla do rovnováhy vám pomáháme na novém pracovišti fyzioterapie v Olomouci, kde vám se vší profesionalitou...
Zobrazit