Každý z nás se někdy setkává s nepříjemnou a omezující bolestí svalů, kloubů nebo šlach. Původ bolesti je většinou v přetížení pohybového nebo svalového aparátu. Její odstranění a následné zotavení může účinně urychlit metoda kinesiotaping neboli tejpování.

Kinesiotaping (tejping nebo také tejpování) je fyzioterapeutická metoda, která vychází z poznatků kineziologie (věda, která se zabývá studiem pohybu člověka). Využívá se u akutních i chronických bolestivých stavů v rámci rehabilitace, po úrazech, nebo v důsledku jiné formy námahy.

Tejping přináší úlevu zejména při bolesti svalů, kloubů, vazů a šlach, využívá se i u některých ortopedických indikací. Může také pozitivně působit na nervový a lymfatický systém, proto se využívá i při léčbě otoků, zánětů, krevních výronů. Tejpování je oblíbené a hojně využívané především ve sportu, kdy bolesti mohou limitovat ve výkonech nebo přímo vyřadit z tréninku. Využití tejpu přináší nejen úlevu od bolesti, ale může působit i preventivně, například snižovat riziko úrazu.

K tejpování se používají barevné tejpovací pásky (tejpy), které se lepí na tělo přímo na danou strukturu, kterou tím chceme ovlivnit. Často zaujmou na první pohled, protože na nositeli mnohdy vizuálně vytvářejí doslova malá „umělecká díla“. Pásky mohou být také určitou formou ortézy, která slouží k fixaci kloubů a zároveň také k ovlivnění měkkých tkání. Vše záleží na způsobu aplikace pásky, můžeme její pomocí docílit lepší cirkulaci krve a lymfy, působit také na receptory (čidla vnímání).

Tejpovací pásky se úspěšně využívají pro zmírnění nebo odstranění bolestí v řadě dalších případů, například:

přetížené struktury krční a bederní páteře (často u kancelářských povolání)
ramenní kloub včetně vykloubení ramene
loketní kloub (tzv. tenisový, golfový loket)
zápěstí (zánět karpálního tunelu)
velké klouby – koleno, kyčel
drobné klouby (palce, prsty), zmírnění bolesti vtočených palců

Tak jako u každé metody, i v tejpování existují kontraindikace, kdy se aplikace nedoporučuje. Jsou to například žilní trombózy (křečové žíly), akutní záněty, onkologická onemocnění, diabetes, kožní záněty, alergie aj.

Tejpy jsou pevné, ale zároveň pružné samolepicí pásky z bavlněné látky. Umístění na tělo umožňuje vrstva napuštěná lékařskou pryskyřicí, která je hypoalergenní. V lepidle některých tejpů může být přidán minerál zvaný turmalín, který se využívá k tlumení bolesti. Tejpovací pásky jsou voděodolné, lze se s nimi sprchovat nebo třeba plavat, při správné aplikaci vydrží na těle 3 až 5 dní.

Tejpování si můžete provádět i sami doma. Způsob aplikace tejpu je však ideální (a doporučuje se) konzultovat s odborníkem – fyzioterapeutem, který vám ukáže přesný způsob umístění tak, aby byl efekt, vedoucí k odstranění bolesti a svalového napětí, co největší, a abyste předešli zbytečným problémům.

V EuroPainClinics Fyzio vám rádi kvalifikovaně poradíme, zda tato metoda je vhodná pro vás a naučíme vás, jak si tejp aplikovat, aby terapie byla účinná. Přijďte k nám zkonzultovat vaše pohybové obtíže, jsme zde pro vás. Objednejte se telefonicky nebo prostřednictvím online formuláře e-Fyzio konzultace!


Bezplatná online eFyzio-konzultace

Objednejte se na naše pracoviště fyzioterapie EuroPainClinics Fyzio Brno, Hradec Králové a Olomouc vyplněním a odesláním formuláře bezplatné eFyzio-konzultace. Vaše obtíže pohybového aparátu budou posouzeny našimi specialisty a na základě toho vám navrhneme nejvhodnější způsob vaší terapie a termín vaší návštěvy.

EuroPainClinics Fyzioterapie eFyzio-konzultaceBezplatná eFyzio-konzultace s fyzioterapeutem

EuroPainClinics FyzioterapieŠetří váš čas

EuroPainClinics FyzioterapieŠetří vaše peníze

Blog

10 TOP důvodů, proč zvolit fyzioterapii
18.04.2024

10 TOP důvodů, proč zvolit fyzioterapii

Fyzioterapii vyhledáváme nejčastěji v situacích, kdy se zotavujeme po úraze, operaci, nebo nás trápí chronická bolest. Zajímat by nás však rozhodně měla i z hlediska prevence, protože ben...
Zobrazit
Kdy pomáhá viscerální terapie
11.04.2024

Kdy pomáhá viscerální terapie

Viscerální terapie, známá také jako viscerální manipulace, je terapeutická metoda, která se zaměřuje na manipulaci vnitřních orgánů, aby obnovila jejich...
Zobrazit
Představujeme vám tvář EuroPainClinics Fyzio Olomouc!
05.04.2024

Představujeme vám tvář EuroPainClinics Fyzio Olomouc!

S úlevou od bolestí a obtížemi pohybového aparátu a k návratu funkčnosti těla do rovnováhy vám pomáháme na novém pracovišti fyzioterapie v Olomouci, kde vám se vší profesionalitou...
Zobrazit