Podzim je období, kdy se tradičně hlavním tématem stává odolnost našeho organismu vůči nachlazení, chřipce, ale i jiným nemocem. Této obranyschopnosti jako základu naší imunity je nám však v současnosti zapotřebí prakticky neustále. Zjistěte, jak správně budovat a posilovat dostatečně pevný imunitní štít pro své dobré zdraví a celoroční fyzickou i psychickou pohodu.

Úvodem si připomeňme obecně známá fakta. Imunita je základem našeho zdraví a je zároveň určitou prevencí zdravého těla. Jedná se o složitý mechanismus, který pomáhá člověku odolávat infekcím. Imunitní systém je komplex vzájemně propojených orgánů, tkání a buněk, které nás chrání před cizími látkami a podporuje naši životaschopnost.

Náš celkový zdravotní stav je ovlivněn mnoha faktory: výživou, kvalitou a délkou spánku, přítomností nebo nepřítomností fyzické námahy, špatnými návyky a psychickým naladěním. Na naše tělo neustále z venku působí škodlivé mikroorganismy. Pokud je jich hodně a celková zátěž je příliš velká, obrana těla se oslabí a mohou se objevit menší poruchy, které pak vedou ke vzniku onemocnění.

Příznaky snížené imunity, které nejčastěji pociťujeme:

CO POMÁHÁ BUDOVAT SPRÁVNOU IMUNITU

Důležitost pohybu a psychiky

Pohyb hraje z hlediska imunity důležitou roli, a přesto na něj v našich životech často zapomínáme. Pohyb nám pomáhá udržovat si optimální tělesnou hmotnost, zlepšuje funkci mozku, snižuje riziko vzniku mnoha onemocnění, posiluje svaly a zlepšuje celkové fungování našeho organismu. Stejně tak i sport souvisí s lepší odolností člověka. Musíme si ale dávat pozor na extrémní výkony při sportu, které mohou být pro tělo dlouhodobě škodlivé.

Naše tělo funguje na základě tří řídicích systémů: nervového, hormonálního a imunitního. Tyto systémy jsou spolu úzce propojeny. Jakmile ovlivníme jeden z nich, dopad to bude mít na všechny tři. Aby byly všechny vyvážené, velkou roli hraje vyrovnaná psychika, která v opačném případě může znamenat velké výkyvy v celkovém stavu člověka. Nejlepší podporou imunity je proto udržování pozitivního vztahu ke svému tělu a naslouchání jeho aktuálním potřebám. Cílem je najít harmonii celého těla a a vyhnout se kolísání nálad a dalším překážkám, které na nás okolní svět klade.

Vyvážená strava jako základ správně fungující imunity

Co se týče stravy, velkou roli hrají ve správně fungující imunitě kvašené potraviny, které obsahují  zdraví prospěšná probiotika a potraviny bohatá na prebiotika (zejména vláknina). Další nedílnou součástí pestré stravy jsou luštěniny, zelenina (brokolice), ořechy a ovoce. U ovoce si musíme dát pozor na množství cukru, které ve větším objemu může podporovat zánět. V podzimních a zimních měsících je na místě konzumovat zázvor, který je považován za jeden z největších posilovačů imunity. V kontextu doplňku ve formě vitaminů, v těch měsících, kdy nám chybí sluníčko, je vhodné doplnit vitamin D.

Vláknina, která je obsažená v zelenině, je nezbytná pro správné fungování zdravých střevních bakterií. Věděli jste, že střevo je považováno za největší imunitní orgán? Zdravé střevo je tedy nezbytné pro dobře fungující imunitu. Proto je doporučeno, aby strava obsahovala dostatečné množství probiotik a probiotik, jak bylo zmíněno výše.

Spánek a regenerace

Zapomínat nesmíme na dostatek kvalitního spánku. Potřeba spánku je velmi individuální a s věkem se obvykle snižuje. Ideální doba spánku se pohybuje mezi 6 až 8 hodinami. Fyziologický spánek je důležitý nejen pro regeneraci fyzických a duševních sil, ale i pro další funkce, jako jsou paměť, učení, koncentrace nebo myšlení.

Regenerace je přirozený proces lidského těla, který obnovuje psychické i fyzické síly vyčerpané během předchozí zátěže. Období regenerace je důležité pro obnovu svalů po zátěži a neměli bychom ji ani v běžném životě, a zejména při cvičení a sportu, vynechávat. Díky regeneraci můžeme předejít řadě problémů s přetrénováním nebo celkově s imunitou.

Regenerovat můžeme například tím, že si pravidelně naplánujeme dny úplného volna, kdy nemáme žádnou větší fyzickou aktivitu. Plánování je individuální. Někteří lidé potřebují na regeneraci jen jeden nebo dva dny. Ten, kdo začíná s pravidelným pohybem, bude potřebovat i tři až čtyři dny pauzu. Ve dnech odpočinku můžeme využít například saunu nebo jít na lehkou procházku.

Lymfodrenáž

Lymfodrenážní masáž je speciální fyzioterapeutickou technikou, která podporuje odtok nadbytečné mízní tekutiny z tkání a její transport mízním řečištěm. Je to tedy forma detoxikace, protože odstraňuje škodlivé látky z metabolismu. Lymfodrenáž má regenerační, detoxikační a relaxační účinky. Celkově zlepšuje krevní oběh, posiluje imunitu a snižuje otoky.

Sauna

Saunu nebereme pouze jako odpočinek pro tělo, ale i jako možnost pozitivního ovlivnění mnoha systémů v našem těle. Má kladný vliv na dýchací systém, kardiovaskulární systém a imunitní systém. Tělo se díky pravidelnému saunování lépe zbavuje škodlivých toxinů prostřednictvím pocení.

Otužování a kryoterapie

Podobně jako posilujeme imunitu pomocí tepla (sauna), můžeme naopak využívat i chlad. Správná forma otužování přispívá k budování silné obranyschopnosti organismu. Otužování pomáhá při prevenci proti virovým a bakteriálním onemocněním nebo jako prevence vysokého krevního tlaku. Kryoterapie je léčebná metoda, při které se organismus na krátkou dobu vystaví extrémně nízkým teplotám. U sportovců se využívá jako léčba akutních zranění, ale působí i jako celková regenerace pohybového aparátu.

Postavme se tedy všem virům, bakteriím a škodlivým látkám čelem! Stačí do svého životního stylu zařadit jeden či vícero z uvedených prvků, za které nám naše tělo poděkuje a odmění nás dlouhodobě pevným zdravím. O tom, jak co nejlépe na správnou imunitu, si s vámi rádi popovídáme i při vaší návštěvě u nás v EuroPainClinics Fyzio!

Text: Mgr. Eliška Uhlířová, fyzioterapeut EuroPainClinics Fyzio Hradec Králové

Bezplatná online eFyzio-konzultace

Objednejte se na naše pracoviště fyzioterapie EuroPainClinics Fyzio Brno, Hradec Králové a Olomouc vyplněním a odesláním formuláře bezplatné eFyzio-konzultace. Vaše obtíže pohybového aparátu budou posouzeny našimi specialisty a na základě toho vám navrhneme nejvhodnější způsob vaší terapie a termín vaší návštěvy.

EuroPainClinics Fyzioterapie eFyzio-konzultaceBezplatná eFyzio-konzultace s fyzioterapeutem

EuroPainClinics FyzioterapieŠetří váš čas

EuroPainClinics FyzioterapieŠetří vaše peníze

Blog

Přijmeme do týmu: Fyzioterapeut Hradec Králové
15.05.2024

Přijmeme do týmu: Fyzioterapeut Hradec Králové

Pro naše pracoviště specializované fyzioterapie EuroPainClinics Fyzio Hradec Králové přijmeme nového kolegu či kolegyni na pozici FYZIOTERAPEUT / FYZIOTER...
Zobrazit
10 TOP důvodů, proč zvolit fyzioterapii
18.04.2024

10 TOP důvodů, proč zvolit fyzioterapii

Fyzioterapii vyhledáváme nejčastěji v situacích, kdy se zotavujeme po úraze, operaci, nebo nás trápí chronická bolest. Zajímat by nás však rozhodně měla i z hlediska prevence, protože ben...
Zobrazit
Kdy pomáhá viscerální terapie
11.04.2024

Kdy pomáhá viscerální terapie

Viscerální terapie, známá také jako viscerální manipulace, je terapeutická metoda, která se zaměřuje na manipulaci vnitřních orgánů, aby obnovila jejich...
Zobrazit