Dnešní dynamický životní styl stále více reflektuje nutnost najít optimální vyváženost mezi pracovním i mimopracovním životem pro dobré zdraví a správný životní rytmus. V procesu každé léčby včetně fyzioterapie je snaha "žít zdravě" klíčovým faktorem. Jak se vše vzájemně prolíná?

(Článek v původním jazykovém znění)

Každá návšteva našej fyzioterapeutickej ambulancie začína rozhovorom s vami. Pýtame sa vás na vaše bolesti, prácu, životný štýl, či na veci, ktoré bežne robíte. Veľakrát prichádzame spolu na to, že je toho na vás veľa, v práci to nie je teraz práve jednoduché, alebo je práve náročné obdobie s vašimi deťmi a rôzne podobné situácie. Následne vznikajú bolesti chrbtice, hlavy, cítite sa nepríjemne či nepohodlne pri bežných činnostiach, alebo máte obmedzenia pri športových aktivitách. Napadlo vás však niekedy, že psychická pohoda a fyzické zdravie, či kondícia sú prepojené nádoby?

Fyzioterapia je videná hlavne vo svetle fyzického cvičenia. Je videná ako nejaká skupina cvikov, ktorá nás má priviesť ku zlepšeniu zdravotného stavu. Tento pohľad však nie je úplný. Niečo tomu totižto chýba.

Skúsme sa zamyslieť, ako sa cítime keď sme chorí. Sme otrávení, všetko nás bolí, nechutí nám jesť, nemáme chuť ani silu robiť niečo iné ako ležať v posteli. Sme fyzicky aj psychicky na rovnakej vlne únavy a znechutenia. Ako náhle sa cítime trochu lepšie fyzicky, aj naša hlava sa hneď nastaví inak a začneme myslieť pozitívne a svet nie je zrazu tak čierny. Jedno je ovplyvnené druhým – spojené nádoby. Preto je dôležité nie len cvičiť fyzicky, ale hľadať aj terapiu pre našu dušu, hľadať aktivity kde si oddýchne naša hlava. 

Každá bolesť v našom tele vzniká totiž z nejakého dôvodu. Môže to byť dlhodobé jednostranné zaťaženie športom, sedavé zamestnanie, dlhodobá psychická záťaž v práci alebo náročná situácia v domácom prostredí. Dôvodov môže byť „milión“. Spoločné majú ale jedno – je to dlhodobé, kontinuálne ničenie nášho tela, fyzicky aj psychicky. Vytvárame si dysbalancie a teda následne aj bolesť. V tomto momente prichádzate za nami – lekármi alebo fyzioterapeutmi, po pomocnú ruku. Chcete, aby sme vás bolestí zbavili.

Po tomto vašom kroku smerom k nám sme na rade my, aby sme vám pomohli, poradili. Je však dôležité uvedomiť si jednu vec. My sme pre vás ako vaši sprievodcovia vašou terapiou. Smerujeme vás správnym smerom, upravíme, keď je to potrebné a sme akousi vašou pravou rukou. Hlavnú úlohu však vo vašej liečbe zohrávate práve vy. Bez vášho odhodlania ku zmene, bez zodpovednosti a snahy upraviť váš životný štýl k lepšiemu sa ďaleko nedostanete. Nie vždy je jednoduché tieto zmeny urobiť, je to však prvý krok k trvalému zlepšeniu. Treba si uvedomiť, že zdravie má človek len jedno a preto ho treba dať na prvé miesto.

Text: Bc. Ema Hutková, fyzioterapeut EuroPainClinics Fyzio Brno


Bezplatná online eFyzio-konzultace

Objednejte se na naše pracoviště fyzioterapie EuroPainClinics Fyzio Brno, Hradec Králové a Olomouc vyplněním a odesláním formuláře bezplatné eFyzio-konzultace. Vaše obtíže pohybového aparátu budou posouzeny našimi specialisty a na základě toho vám navrhneme nejvhodnější způsob vaší terapie a termín vaší návštěvy.

EuroPainClinics Fyzioterapie eFyzio-konzultaceBezplatná eFyzio-konzultace s fyzioterapeutem

EuroPainClinics FyzioterapieŠetří váš čas

EuroPainClinics FyzioterapieŠetří vaše peníze

Blog

Přijmeme do týmu: Fyzioterapeut Hradec Králové
15.05.2024

Přijmeme do týmu: Fyzioterapeut Hradec Králové

Pro naše pracoviště specializované fyzioterapie EuroPainClinics Fyzio Hradec Králové přijmeme nového kolegu či kolegyni na pozici FYZIOTERAPEUT / FYZIOTER...
Zobrazit
10 TOP důvodů, proč zvolit fyzioterapii
18.04.2024

10 TOP důvodů, proč zvolit fyzioterapii

Fyzioterapii vyhledáváme nejčastěji v situacích, kdy se zotavujeme po úraze, operaci, nebo nás trápí chronická bolest. Zajímat by nás však rozhodně měla i z hlediska prevence, protože ben...
Zobrazit
Kdy pomáhá viscerální terapie
11.04.2024

Kdy pomáhá viscerální terapie

Viscerální terapie, známá také jako viscerální manipulace, je terapeutická metoda, která se zaměřuje na manipulaci vnitřních orgánů, aby obnovila jejich...
Zobrazit