Bolest na hrudi, která brání pořádně se nadechnout, pocit „na infarkt“, vystřelování bolesti a píchání pod lopatkou, bolesti hlavy, zad, ramenou, poruchy rovnováhy a závratě? Potýkáte se s některou z těchto obtíží? Jejich původcem mohou být blokády žeber a návštěvu specialistů – lékaře a fyzioterapeuta – rozhodně neodkládejte. Technikou mobilizace měkkých tkání a kloubních spojení v oblasti žeber vám můžeme přinést rychlou a účinnou úlevu také u nás v EuroPainClinics Fyzio.


Blokády žeber v důsledku svalové nerovnováhy

Blokády žeber mohou způsobit nepříjemné bolestivé stavy pohybového aparátu, ale i vnitřních orgánů. Je pro ně typické, že vyvolávají takzvané zřetězené svalové spasmy (nadměrně stažené svaly) příčně pruhovaných svalů i hladké svaloviny orgánů ve vzdálenějších místech těla. Jednoduše řečeno to znamená, že bolest sice pociťujeme v určitém místě, ale skutečný problém je někde úplně jinde. Kromě bolesti pohybového aparátu mohou zapříčinit migrenózní bolesti hlavy, zažívací problémy, zácpu, dušnost či tinnitus (šelest v uších). Vzácněji také mohou napodobit bolestivý stav infarktu myokardu nebo ledvinovou koliku. Pacienti pociťují stísněnost hrudního koše, zhoršené dýchání, někdy brnění do konečků prstů, žebra mohou být bolestivá na dotek.

Proč blokády žeber vznikají

Žebra jako součást hrudního koše plní důležitou funkci ochrany životně důležitých vnitřních orgánů. Zepředu jsou skloubena chrupavčitým spojením s hrudní kostí a zezadu navazují na hrudní páteř. Na žebra se upíná celá řada svalů – svaly krční páteře, břišní, mezižeberní a ramenní. Blokády vznikají, pokud dojde ke změně napětí v chrupavčitém spojení kloubu a narušení svalové rovnováhy. Tyto blokády pak mohou vyvolat bolestivé zřetězené spasmy do celého pohybového aparátu.

Co je nejčastěji příčinou blokád žeber 

V neposlední řadě je to i stres a úzkost, které mohou měnit náš dechový stereotyp i držení těla.

Kde se bolest může projevovat

Žeber máme celkem dvanáct, přičemž poslední dvě jsou tzv. volná žebra. Ludmila Mojžíšová, významná osobnost české rehabilitace 20. století, ve svojí rehabilitační metodě popsala blokády u prvních 7 párů žeber, které rozdělila na horní a dolní žebra. Horní žebra se řetězí přes prsní svaly do horní části těla (s výjimkou 3.žebra) a vyvolávají bolestivé stavy hlavy, paží, hrudníku, horní části zad a horní části lopatky. Dolní žebra se řetězí přes břišní svaly do dolních končetin a vyvolávají bolestivé stavy dolních končetin, břicha, spodní části zad a vnitřní strany lopatky. Mobilizovat lze 1. až 7. žebro a části klíční kosti.

Věděli jste, s čím mohou blokády žeber souviset?

Z výše uvedeného přehledu je patrné, že blokády žeber mohou být původcem celé řady bolestí či připomínat postižení vnitřních orgánů. Jejich „zrádnost“ spočívá v tom, že se časem může projevit bolest jinde, symptomy i palpační citlivost (tedy vyšetření citlivosti místa pohmatem) se mohou různě překrývat. Proto je nezbytné, aby fyzioterapeut nejprve provedl důkladný kineziologický rozbor.

Je také velmi důležité, aby při obtížích u pacienta lékař vyloučil interní onemocnění, závažný zdravotní stav, například právě u pocitu infarktu.



Mobilizací k úlevě a uvolnění – jak se provádí

V EuroPainClinics Fyzio naši fyzioterapeuti nejprve stanovují přesnou diagnózu a následně přistupují k mobilizaci.

Samotná mobilizace žeber je jemná a šetrná technika, přičemž terapeut odblokuje postupně odshora nejprve horní žebra a pak spodní žebra. Poté provádí další mobilizace např. lopatky, bederní páteře, SI kloubu a další. Po mobilizacích je vhodné začít s aktivním cvičením. Je třeba mít také na zřeteli, že někdy nemusí dojít k nápravě ihned a mobilizace žeber se musí zopakovat. Před a po mobilizaci je dobré dodržovat pitný režim.

Nutno je také zmínit, že mobilizace žeber jsou pouze jedním pilířem celé rehabilitační metodiky Ludmily Mojžišové. Například v případě nálezu bolestivého syndromu kostrče je nejprve potřeba se zaměřit na oblast pánevního dna, a posléze přejít k mobilizaci žeber. Samotné mobilizaci žeber může předcházet protažení svalů, fyzioterapeut může využít jiné z mobilizačních technik dle Mojžíšové, další techniky měkkých tkání v oblasti žeber a hrudní páteře, nebo k usnadnění procedury zvolí nahřátí mobilizovaného segmentu.



Náš tip: Jak vzniku blokád předcházet

Aby se blokády neobjevovaly často, je potřeba odstranit příčinu – pokud se nejedná o akutní stav způsobený nekoordinovaným pohybem. Aktivní cvičení a posilování hlubokého stabilizačního systému pod vedením fyzioterapeuta minimalizuje svalové dysbalance, nastavuje správné držení těla a dechový stereotyp a může pomoci předejít vzniku blokád a následných bolestivých stavů.

Rádi vám poradíme, zda a které mobilizační techniky mohou být vhodným řešením i pro vás. Objednejte se k nám do EuroPainClinics Fyzio telefonicky nebo využijte formulář bezplatné eFyzio-konzultace. Vaše obtíže pečlivě zhodnotíme a navrhneme vám termín návštěvy!

Text: Bc. Dominika Tobolková, fyzioterapeut EuroPainClinics Fyzio Hradec Králové


Bezplatná online eFyzio-konzultace

Objednejte se na naše pracoviště fyzioterapie EuroPainClinics Fyzio Brno, Hradec Králové a Olomouc vyplněním a odesláním formuláře bezplatné eFyzio-konzultace. Vaše obtíže pohybového aparátu budou posouzeny našimi specialisty a na základě toho vám navrhneme nejvhodnější způsob vaší terapie a termín vaší návštěvy.

EuroPainClinics Fyzioterapie eFyzio-konzultaceBezplatná eFyzio-konzultace s fyzioterapeutem

EuroPainClinics FyzioterapieŠetří váš čas

EuroPainClinics FyzioterapieŠetří vaše peníze

Blog

Přijmeme do týmu: Fyzioterapeut Hradec Králové
15.05.2024

Přijmeme do týmu: Fyzioterapeut Hradec Králové

Pro naše pracoviště specializované fyzioterapie EuroPainClinics Fyzio Hradec Králové přijmeme nového kolegu či kolegyni na pozici FYZIOTERAPEUT / FYZIOTER...
Zobrazit
10 TOP důvodů, proč zvolit fyzioterapii
18.04.2024

10 TOP důvodů, proč zvolit fyzioterapii

Fyzioterapii vyhledáváme nejčastěji v situacích, kdy se zotavujeme po úraze, operaci, nebo nás trápí chronická bolest. Zajímat by nás však rozhodně měla i z hlediska prevence, protože ben...
Zobrazit
Kdy pomáhá viscerální terapie
11.04.2024

Kdy pomáhá viscerální terapie

Viscerální terapie, známá také jako viscerální manipulace, je terapeutická metoda, která se zaměřuje na manipulaci vnitřních orgánů, aby obnovila jejich...
Zobrazit