Bolest zad vychází z celé řady příčin, a když si klademe otázku – často i při běžných činnostech, cvičení, nebo při dlouhodobém sezení – proč mě pořád tolik ta záda bolí, je potřeba se také zamyslet, jak pevný máme střed těla. Respektive svaly, které ho utváří. Poznejte blíže význam funkce hlubokého stabilizačního systému.

Důležité svaly, které stojí za pevnou páteří

Hluboký stabilizační systém (HSS) trupu tvoří skupina svalů, která se podílí na udržení vzpřímeného držení trupu proti gravitaci během všech každodenních aktivit. Je to tedy forma zpevnění páteře, která doprovází každý cílený pohyb horních a dolních končetin. Zapojení svalů do stabilizace páteře je automatické, tudíž není vůlí ovladatelné. Toto automatické řízení je zajištěno centrálním nervovým systémem. Hraje významnou ochrannou roli páteře proti působícím vnějším a vnitřním silám. Funkcí hlubokého stabilizačního systému je udržet přesné postavení hlavy, páteře a jejích kloubů a pánve vůči sobě.

Kdy svaly HSS nefungují správně a kdy je jejich nastavení ideální

Porucha souhry svalů HSS způsobuje svalovou dysbalanci a následně vertebrogenní potíže (bolesti zad, výhřez meziobratlové ploténky, blokády jednotlivých úseků páteře a další. Pokud svaly hlubokého stabilizačního systému nefungují správně, práci za ně přeberou svaly povrchové, které ale nedokážou zajistit přesné nastavení v jednotlivých kloubech páteře, proto tu vzniká svalové napětí a následně bolest. Čím více práce přebírají povrchové svaly, tím hůře fungují hluboké svaly a vzniká tak začarovaný kruh.

Hluboký stabilizační systém zahrnuje zejména lokální svaly páteře (krčního, hrudního a bederního úseku) a funkční stabilizační jednotku (příčný sval břišní, svaly pánevního dna, bránici, krátké hluboké svaly jdoucí podél páteře, hluboké flexory (svaly-ohybače) krku a extenzory (svaly-natahovače) šíje.

K nejefektivnějšímu zapojení těchto svalů dochází, pokud se pánev spolu s páteří nachází v neutrální poloze (ani podsazená, ani vysazená) a všechny svaly jsou zapojeny symetricky a koordinovaně. Správná aktivace hlubokého stabilizačního systému je důležitá během všech každodenních aktivit, ať v sedavém zaměstnání, tak při náročném sportovním výkonu.

Jaké potíže jsou při dysfunkci HSS typické

bolesti zad (bederní, hrudní, ale i krční páteř)

• pocit dechové nedostatečnosti především při větší fyzické aktivitě

• nekoordinovaný pohyb

• vadné držení těla – prohnutí bederní páteře, předsun hlavy

Člověk s nedostatečnou funkcí HSS má často prohnutou bederní páteř, předsunuté držení hlavy, ramena jsou tažena dopředu a může mít vypouklé břicho. Pokud tento stav trvá dlouhodobě, může u něj nastat funkční porucha páteře, která se opakovaně vrací. V krajním případě může dojít i k poruše strukturální, jako je například výhřez meziobratlové ploténky.

Proč je důležité udržovat HSS aktivní a v kondici

Cílené ovlivnění stabilizační funkce páteře má význam jak v prevenci, tak i ve vlastní léčbě vertebrogenních (mající původ v páteři) v poruch.

V práci strávíme mnoho hodin denně v neměnné stereotypní pozici, nebo například přenášíme těžká břemena. Je proto důležité vytvořit si na pracovišti správné podmínky k tomu, abychom páteř dlouhodobě nepřetěžovali a mohli se během dne několikrát protáhnout nebo si lehce zacvičit. Protože ať už sedíme 8 hodin v kanceláři nebo pracujeme fyzicky, všechna stereotypní zaměstnání vytváří na tělo velkou zátěž. Pokud tuto zátěž neumíme kompenzovat správným nastavením hlubokého stabilizačního systému a pravidelným pohybem, je předpoklad, že se bolest dříve nebo později může objevit a omezit nás v běžném životě.

Správnou aktivitu HSS udržujeme pravidelným cvičením. Ve fyzioterapii je nejčastěji využívána metoda DNS prof. Koláře, která zakládá své cviky na vývojové kineziologii u dětí. Vracíme se tedy k základnímu nastavení trupové stabilizace a postupně se dostáváme do vyšších pozic. Cílem je zautomatizovat aktivitu HSS tak, abychom ji využívali celý den a nemuseli na ni myslet.

Nesmíme zapomínat i na doplňkovou fyzickou aktivitu – velmi vhodná je chůze, jízda na kole nebo plavání, která nás udržuje v kondici. Klientům také doporučujeme chůzi s Nordic Walking holemi, která napomáhá lepšímu zapojení hlubokého stabilizačního systému i svalů horního trupu do pohybu.

Text: Bc. Bára Beníršková, fyzioterapeut EuroPainClinics Fyzio Brno

Bezplatná online eFyzio-konzultace

Objednejte se na naše pracoviště fyzioterapie EuroPainClinics Fyzio Brno, Hradec Králové a Olomouc vyplněním a odesláním formuláře bezplatné eFyzio-konzultace. Vaše obtíže pohybového aparátu budou posouzeny našimi specialisty a na základě toho vám navrhneme nejvhodnější způsob vaší terapie a termín vaší návštěvy.

EuroPainClinics Fyzioterapie eFyzio-konzultaceBezplatná eFyzio-konzultace s fyzioterapeutem

EuroPainClinics FyzioterapieŠetří váš čas

EuroPainClinics FyzioterapieŠetří vaše peníze

Blog

Kdy pomáhá viscerální terapie
11.04.2024

Kdy pomáhá viscerální terapie

Viscerální terapie, známá také jako viscerální manipulace, je terapeutická metoda, která se zaměřuje na manipulaci vnitřních orgánů, aby obnovila jejich...
Zobrazit
Představujeme vám tvář EuroPainClinics Fyzio Olomouc!
05.04.2024

Představujeme vám tvář EuroPainClinics Fyzio Olomouc!

S úlevou od bolestí a obtížemi pohybového aparátu a k návratu funkčnosti těla do rovnováhy vám pomáháme na novém pracovišti fyzioterapie v Olomouci, kde vám se vší profesionalitou...
Zobrazit
Účinné zklidnění vám přinesou relaxační techniky. Jak na ně?
27.03.2024

Účinné zklidnění vám přinesou relaxační techniky. Jak na ně?

V minulém článku jsme se zabývali problematikou stresu a jeho vlivu na naše tělo, nyní se podíváme blíže na to...
Zobrazit