Dlouhodobé sezení, jednostranné zatěžování a přetěžování, stereotypní provádění pohybů, strnulé pozice – to vše jsou časté příčiny bolesti zad a pohybového aparátu. Jednou z hlavních metod, které při fyzioterapii používáme s cílem efektivní úlevy, je Akrální koaktivační terapie.

Metoda Akrální koaktivační terapie (ACT), jejíž autorkou je PhDr. Ingrid Palaščáková Špringrová, Ph.D, vychází ze systému cvičení německé fyzioterapetuky Roswithy Brunkow, a je osvědčenou certifikovanou metodou pro cílenou rehabilitaci dospělých jedinců i dětí.

Jejím hlavním cílem je náprava nesprávných pohybových návyků, a to pomocí motorického učení, resp. etap vývojové kineziologie, která se zabývá motorickým vývojem dítěte. Jinak řečeno – toto cvičení nás prakticky zavádí zpět do raného dětství, kdy se dítě učí základní koordinaci pohybů a jak svoje pohybové schopnosti vědomě ovládat – od přetočení na bříško, vzpírání na všechny čtyři, přes lezení až k napřímení do stoje a chůzi.

Principem metody ACT je využití takzvaných aker neboli okrajových částí těla. V tomto případě se jedná o akrální části horní končetiny – od zápěstí po konce prstů, u dolní končetiny pak od paty po prsty na nohou. Cvičení je založeno na vzpěru aker, jejich přesném postavení a rozložení vůči tělu/trupu a hlavě. Správným osvojením použití vzpěru aker a zapojování různých skupin svalů pak dochází jednak k posílení hlubokého svalstva a jednak k správnému napřimování páteře, což je primárním aspektem pro úlevu od bolesti. Terapie ACT umožňuje dosažení nejen této úlevy, ale zlepšuje zároveň celkovou fyzickou kondici, čímž působí pozitivně i na psychiku pacienta s bolestí.

Při jakých obtížích se metoda ACT využívá? Mimo funkční poruchy pohybového aparátu, bolesti zad a různá neurologická onemocnění lze techniku využít pro poúrazové a pooperační stavy, dále například pro posílení pánevního dna, svalů, ale také jako prevence s cílem správného držení těla a používání správných pohybových vzorců.

Cvičení ACT se provádí v řadě pozic (ve stoji, v sedu, v kleku, lehu), přičemž jsou zapojovány určité svaly s cílem posílení celého stabilizačního systému páteře. Nesmírně důležité je proto správné provádění cviků. V EuroPainClinics Fyzio se je naučíte provádět pod odborným dohledem našich zkušených kvalifikovaných fyzioterapeutek.



Bezplatná online eFyzio-konzultace

Objednejte se na naše pracoviště fyzioterapie EuroPainClinics Fyzio Brno, Hradec Králové a Olomouc vyplněním a odesláním formuláře bezplatné eFyzio-konzultace. Vaše obtíže pohybového aparátu budou posouzeny našimi specialisty a na základě toho vám navrhneme nejvhodnější způsob vaší terapie a termín vaší návštěvy.

EuroPainClinics Fyzioterapie eFyzio-konzultaceBezplatná eFyzio-konzultace s fyzioterapeutem

EuroPainClinics FyzioterapieŠetří váš čas

EuroPainClinics FyzioterapieŠetří vaše peníze

Blog

10 TOP důvodů, proč zvolit fyzioterapii
18.04.2024

10 TOP důvodů, proč zvolit fyzioterapii

Fyzioterapii vyhledáváme nejčastěji v situacích, kdy se zotavujeme po úraze, operaci, nebo nás trápí chronická bolest. Zajímat by nás však rozhodně měla i z hlediska prevence, protože ben...
Zobrazit
Kdy pomáhá viscerální terapie
11.04.2024

Kdy pomáhá viscerální terapie

Viscerální terapie, známá také jako viscerální manipulace, je terapeutická metoda, která se zaměřuje na manipulaci vnitřních orgánů, aby obnovila jejich...
Zobrazit
Představujeme vám tvář EuroPainClinics Fyzio Olomouc!
05.04.2024

Představujeme vám tvář EuroPainClinics Fyzio Olomouc!

S úlevou od bolestí a obtížemi pohybového aparátu a k návratu funkčnosti těla do rovnováhy vám pomáháme na novém pracovišti fyzioterapie v Olomouci, kde vám se vší profesionalitou...
Zobrazit