Zánět je přirozená reakce těla, která nám pomáhá zvládat infekce a hojit poranění, ale pokud se obrazně řečeno příliš vymkne kontrole, může škodit našemu zdraví. Velký vliv na proces zánětu má naše strava – v článku se podíváme na to, které potraviny proces zánětu zklidňují, a které ho naopak mohou ještě zesílit.
Co je vlastně zánět
Zánět je přirozená reakce našeho organismu na vniklý patogen či zranění a je přímo žádoucí, protože nás chrání před riziky poškození. Je zaměřený na hojení a regeneraci zasažených tkání. Rozšířením cév proniká k postiženému místu více imunitních buněk, kyslíku a živin. Zároveň se mohou lépe odplavovat zplodiny metabolitů (látky, které naše tělo zpracovává). Vzniká otok, zarudnutí a zvyšuje se teplota lokální, ale někdy i celotělová. Cílem této reakce našeho těla je uvedení organismu zpět do rovnováhy. Jak si tělo se zánětem poradí, záleží na naší imunitě. Když je naše obranyschopnost silná, reakce je bouřlivá a v prvních chvílích nás může její intenzita i zaskočit. Je ale krátkodobá, řádově trvá několik hodin či dní. Tělo je schopné si s vniklým patogenem poradit a prognóza vyléčení bývá příznivá.
V případě, kdy naše imunita není dostatečně silná, zánět nemůže být zcela zlikvidován a přechází do chronického stádia. Projevy chronického zánětu nejsou sice tak bouřlivé, ale bohužel se s nimi hůře potýkáme a následky bývají rozsáhlejší. Dlouhodobá nerovnováha našeho organismu vede nejen k trvalému poškození tkání, ale má vliv i na naši psychiku. Jedná se nepřiměřenou a nezdravou reakci našeho imunitního systému, která nás vysiluje.
Co vše má zánět „na svědomí“
Chronický zánět je původcem většiny degenerativních a civilizačních nemocí dnešní doby. Mezi nejznámější patří rozličné alergie, astma, atopický exém, akné, časté katary dýchacích cest, diabetes, onemocnění kardiovaskulárního systému, obezita a další. Je skloňován i s autoimunitními chorobami jako jsou roztroušená skleróza, systémový lupus, revmatoidní artritida, poruchy štítné žlázy, Crohnova nemoc, artróza či jiné záněty v kloubech, ale i s čím dál častější rakovinou. Prvotní projevy bývají nenápadné a často nespecifické.

Projevy zánětu a jeho příčiny
Lidé se v důsledku zánětu potýkají s častou nemocností, pocity neustálé únavy a vyčerpáním, stěhovavými bolestmi, úzkostmi, depresemi a poruchami koncentrace. Necítí se ve své kůži, ale přitom krevní testy a rozbory bývají v pořádku. Takovýto zánět může v našem těle přetrvávat měsíce i roky. Nepostihuje většinou jen jeden orgán, a proto jsou příznaky velice variabilní. Pro člověka to většinou znamená „kolečko“ různých vyšetření, která nezřídka končí i označením, že vše je psychického charakteru a jsou doporučena antidepresiva.
Vliv na vznik chronického zánětu má především strava a nezdravý životní styl: stres, kouření, nedostatek pohybu a spánku, nevyvážená strava a průmyslově zpracované potraviny, nadužívání léků, především antibiotik a hormonální antikoncepce, ale i vliv špatného ovzduší a chemikálií kolem nás.
Víte, co je mikrobiom a dysbioza?
Slovo mikrobiom je v dnešní době velmi často skloňováno. Najdeme ho prakticky všude na našem těle – na kůži, v ústech, ale největší a nejvýznamnější část najdeme ve střevě. Uvádí se dokonce, že 1 až 2 kg prospěšných bakterií, virů a dalších mikroorganismů–takzvaná mikrobiota, osídlují naše střevo a zodpovídají za naší fyzickou i psychickou pohodu.
Jeho složení je u každého člověka unikátní, podobně jako otisk prstů. Formuje se již při narození průchodem porodními cestami. Klíčovou roli hraje kojení, kdy mateřské mléko obsahuje kromě živin i látky podporující růst prospěšných bakterií a mikroorganismů v těle. Naše mikrobiota se mění a vyvíjí v průběhu celého života a jsou ovlivněna řadou faktorů. Již první roky života jsou důležité k formování naší imunity, kdy kontakt s patogeny v našem přirozeném prostředí, domácími mazlíčky, okolní přírodou a tím, co jíme, pomáhají k rozvoji silné imunity.

Střeva bývají označována za náš druhý mozek. Obsahují velké množství neurotransmiterů, včetně serotoninu-hormonu štěstí. Dle studií je až 90 % serotoninu produkováno ve střevě. Proto lidé s porušenou mikrobiotou bývají náchylní i k úzkostem, výkyvům nálad či depresím.
Správná funkce střev nám zajištuje dobrou propustnost a vstřebávání živin, vitamínů a minerálů. V případě, že se mikrobiální rovnováha naruší, střevo se stává propustné i pro bakterie, toxiny či nestrávené zbytky potravy. V krevním řečišti se tak objeví látky spouštící imunitní reakci, která postupně náš organismus oslabuje.
V našem článku se zabýváme především potravinami, které mají na vzniku chronického zánětu podíl, ale i těmi, které nám pomáhají se záněty v těle bojovat a předcházet jim.
Co naše střeva rozhodně neocení
- Trans tuky a průmyslově zpracované potraviny (fastfood, cukrovinky, některé rostlinné oleje, polotovary, chipsy, limonády)
- Nadměrnou konzumaci potravin s obsahem lepku či kravského mléka
- Ochucovadla, sladidla, zvýrazňovače chuti, tzv. éčka a konzervanty
- Cukry a rafinované sacharidy v bílém pečivu či loupané rýži
- Uzeniny
- Přemíra masa
- Alkohol – jen s výjimkou střídmého pití červeného vína
Drtivý dopad na naši střevní imunitu má bohužel nadužívání antibiotik, která snižují počet prospěšných neboli „hodných“ bakterií ve střevě. Nastává pak stav zvaný dysbioza, kdy se mění podíl „hodných“ a „zlých“ mikroorganismů ve prospěch těch špatných. Střevo se tak stává snadněji propustné pro škodliviny.

Pravidlo číslo jedna: čerstvé potraviny. Co dále do jídelníčku zařadit?
- čisté bílkoviny
- omega 3 mastné kyseliny-mořské ryby, rybí tuk, ořechy
- čerstvou i tepelně upravenou zeleninu, ovoce
- celozrnné pečivo
- neloupanou rýži natural a ostatní bezlepkové obiloviny – jáhly, ječmen, pohanka, oves, slzovka
- všechny druhy luštěnin
- čerstvé bylinky na přímou konzumaci, ale i ve formě výluhů a tinktur: lichořeřišnice, medvědí česnek, pupalka, šalvěj, řepík, bazalka, oregano, rozmarýn máta a jiné
- koření: medvědí česnek, kurkuma, zázvor, skořice, lékořice, chilli, přírodní sójová omáčka shoyu či tamari, mořské řasy
- přírodní octy – umeocet, jablečný
- kvašené potraviny – pickles, kimchi, umeboshi švestičky, domácí zelí, kefír
- medicinální houby – reishi, cordyceps, hlíva, shitake
Zajistěte vašemu tělu dostatečný přísun vitaminů a minerálů, nejlépe v přírodní formě, případně doplňky stravy – vitamin D, kterého má česká populace obecně chronický nedostatek, vitamin C, zinek.
Dodržujte pitný režim: pijte nejlépe čistou vodu, případně s pár kapkami citrony či jablečného octa, střídmě minerální vody, bylinkové čaje, zelený čaj, Bancha čaj a další.

Tipy pro podporu zdraví
Tento výčet zahrnuje nejobvyklejší potraviny, které nám pomáhají bojovat s chronickými záněty. Kromě zdravé a vyvážené stravy do svého denního režimu zařaďte pobyt na čerstvém vzduchu, minimálně půlhodiny aerobního pohybu rychlá chůze, plavání, jízda na kole. Nezapomínejte na kompenzační cvičení-protažení, posílení oslabených svalových skupin. Vyzkoušejte různé formy zdravotního cvičení, jako je čínské tradiční cvičení qikung, thajchi, meditační techniky.
Myslete na svoji duševní pohodu – setkávejte se s přáteli, věnujte se své rodině a svým koníčkům.
Dopřejte si kvalitní spánek a dostatek času na fyzickou i psychickou regeneraci, vyvarujte se stresu a neřestem jako je kouření, nadměrná konzumace alkoholu, sladkostem.
Udělejte vstřícný krok pro své zdraví udělat a věřte, že vám vaše tělo poděkuje a vy se opět budete cítit lépe.
Text: Mgr. Lenka Csiszárová, fyzioterapeut EuroPainClinics Fyzio Hradec Králové