Stres je stav, který se projevuje v odpovědi na jakoukoliv významnější zátěž, napětí nebo tlak. Každé takové situaci se naše tělo přirozeně brání a snaží se ji co nejlépe zvládnout. U pohybového aparátu si stres spojujeme často se ztuhnutím svalů, šíje, krku, beder či ramenou. Co všechno stres ovlivňuje a jak si s ním poradit?

Stres působí na naše tělo na psychické a na fyzické úrovni. Na psychické úrovni dokáže ovlivnit náš výkon, a to pozitivně nebo negativně. Na fyzické úrovni ovlivňuje funkci našeho pohybového aparátu a tělesných orgánů.

Z časového hlediska může být působení stresu krátkodobé (v rámci minut či hodin) nebo dlouhodobé (v rámci dnů, měsíců i let). Krátkodobě působící stres nám pomáhá uspět při náročných úkolech a motivuje nás k lepším výkonům, ať už pracovním, studijním nebo sportovním. Dlouhodobý nebo silný stresový stimul nám může naopak uškodit. Déletrvající negativní zátěž nás uvádí do nekomfortních situací, přičemž může vyvolat i mnohá onemocnění až závažné zdravotní stavy.

Působení stresu je individuální záležitostí každého z nás. Někdo stresovou situaci přijme jako výzvu, která mu pomůže k úspěchu. Jiného stres naopak doslova ochromí a nedovolí mu podat větší výkon.

Stres a pohybový aparát: Na co dát pozor?

Stres na fyzické úrovni ovlivňuje náš pohybový systém a držení našeho těla. Když se cítíme ve stresu a nejistí, máme tendenci schoulit se do sebe – do bezpečného prostoru. Pokud takový stav trvá dlouho, nevědomky si tak utváříme špatné postavení těla. Tělo a hlava směřují do předklonu, stejně tak i ramena držíme nahoře a směrem dopředu. Toto držení není zcela jistě optimální, a z dlouhodobého hlediska může vést k funkčním poruchám. Přispívá k tomu mimo jiné i zvýšené napětí některých svalů, které se při stresu často objevuje. Jedná se o svaly trapézové, záhlavní oblast a oblast bederní páteře. Pokud funkční potíže nejsou řešeny a postupují pořád dále, mohou se v průběhu času projevit i případné strukturální obtíže (např. výhřez ploténky, artróza, kostní výrůstky aj).

Dlouhodobý stres neovlivňuje pouze naše svaly a postavení těla, ale odráží se i na našich orgánech. Při zvýšeném stresu intenzivněji pracuje kardiovaskulární systém (srdce a cévy), máme rychlejší dechovou frekvenci a rychleji také probíhají nervové funkce. Cítíme se „nastartovaní“, jsme pozornější a hbitější. Naopak se snižuje funkce trávicí. Při dlouhodobém vypětí a aktivaci nervové soustavy však můžeme být náchylnější k větší únavě.

Jak se stresem bojovat?

Stresu se můžeme postavit různými způsoby. Někomu více vyhovují aktivní činnosti, u kterých si člověk může pořádně „dát do těla, vyčistit hlavu“ a utřídit myšlenky. Takovou aktivitou může být procházka venku, běh, sport, skupinová cvičení nebo fitness, ideálně vykonávané pravidelně. Jiného uklidní relaxační cvičení, kreativní činnost nebo domácí práce. 

Z relaxačních cvičení můžeme využít techniky, jako je krabicové dýchání (technika, která se zaměřuje na uvědomění dechu a jeho prodloužení), Schultzův autogenní trénink s relaxací celého těla (metoda tělesné relaxace, která vede postupně k mentální relaxaci a uvolnění s využitím sugestivních myšlenek) nebo Jacobsonova progresivní relaxace (postupné uvolňování svalů v celém těle s cílem dosáhnout hlubokého stavu relaxace a snížení celkového napětí a stresu). Relaxací se v těle zmírní hladina stresového hormonu kortizolu, a tělo naopak více vyplavuje hormon štěstí – serotonin. Toho se nám také bohatě dostává při pravidelné pohybové aktivitě. Díky relaxaci máme lepší náladu a z dlouhodobého hlediska se cítíme méně unavení a bez vypětí. 

Každá relaxace, ať již aktivní, či klidová, zpomaluje a zklidňuje naše tělo i mysl. Brání vzniku nebo rozvoji funkčních poruch pohybového aparátu a preventivně předchází bolesti z neaktivity.

Zeptejte se i nás v EuroPainClinics Fyzio, jak nenechat stres „útočit“ na váš pohybový aparát a jak naopak využít jeho pozitivní aspekty pro správný pohyb bez bolesti!

Text: Mgr. Michaela Vodičková, fyzioterapeut EuroPainClinics Fyzio Brno



Bezplatná online eFyzio-konzultace

Objednejte se na naše pracoviště fyzioterapie EuroPainClinics Fyzio Brno, Hradec Králové a Olomouc vyplněním a odesláním formuláře bezplatné eFyzio-konzultace. Vaše obtíže pohybového aparátu budou posouzeny našimi specialisty a na základě toho vám navrhneme nejvhodnější způsob vaší terapie a termín vaší návštěvy.

EuroPainClinics Fyzioterapie eFyzio-konzultaceBezplatná eFyzio-konzultace s fyzioterapeutem

EuroPainClinics FyzioterapieŠetří váš čas

EuroPainClinics FyzioterapieŠetří vaše peníze

Blog

10 TOP důvodů, proč zvolit fyzioterapii
18.04.2024

10 TOP důvodů, proč zvolit fyzioterapii

Fyzioterapii vyhledáváme nejčastěji v situacích, kdy se zotavujeme po úraze, operaci, nebo nás trápí chronická bolest. Zajímat by nás však rozhodně měla i z hlediska prevence, protože ben...
Zobrazit
Kdy pomáhá viscerální terapie
11.04.2024

Kdy pomáhá viscerální terapie

Viscerální terapie, známá také jako viscerální manipulace, je terapeutická metoda, která se zaměřuje na manipulaci vnitřních orgánů, aby obnovila jejich...
Zobrazit
Představujeme vám tvář EuroPainClinics Fyzio Olomouc!
05.04.2024

Představujeme vám tvář EuroPainClinics Fyzio Olomouc!

S úlevou od bolestí a obtížemi pohybového aparátu a k návratu funkčnosti těla do rovnováhy vám pomáháme na novém pracovišti fyzioterapie v Olomouci, kde vám se vší profesionalitou...
Zobrazit